Atunci când antreprenorul, conștient sau nu, îl faultează pe performer

Lucrez cu foarte multe echipe, am intrat în foarte multe businessuri și în echipe cu manageri care poate au anii într-o firmă aproape câți ani am eu. Deci de toate tipurile, de diverse dimensiuni ale businessului și peste tot regăsesc aceeași treabă, oamenii nu știu să lucreze în echipă.

Și când zic asta, mă uit la ei, mă uit la noi, pentru că toți suntem cumva din același aluat, suntem cumva premianți la a lua note bune și la a fugi după apreciere și validare, suntem premianți la a ieși în față, la a fi achieveri, dar suntem cam repetenți la a munci în echipă. 

Nu am fost învățați și nu am avut contexte!

Cel puțin generațiile noastre, până la noi și până la copii noștri, cumva am avut același context, asta dacă nu ne-am creat singuri din alte perspective. Am luptat să fim cei mai buni, să ne diferențiem din clasă, am luptat să ne diferențiem la olimpiadă, la concursuri, peste tot. Și nu zic că asta e rău, este foarte bine, pentru că sunt plusuri pe care putem să construim, doar că s-a creat un dezechilibru foarte mare prin faptul că noi nu am fost antrenați și în partea cealaltă:

Cum e să lucrăm în echipă?

Cum e să ne punem jos și să vedem care e bucata mea, care e bucata ta? Cum este să ne bucurăm împreună de un rezultat și să simțim că e al nostru ca și echipă, nu e al tău sau al meu? Și atunci, acest dezechilibru, evident că aduce ca și cum un handicap de comunicare între noi.

Mi s-a întâmplat să ajung la sprinturi, de multe ori, cu câte 7-8 manageri, ei individual, niște oameni geniali, niște experți atât de buni și când îi pui la masă, ai senzația că sunt copii de clasa I. Pur și simplu nu știu să comunice, nu știu ce înseamnă o echipă, fiecare vrea să-și vadă de treaba lui, și așa mai departe. 

Un business nu poate să crească și un performer nu poate să evolueze dacă nu există muncă în echipă.

Și pornesc de sus, de la lider, nici liderul nu e antrenat, pentru că până la urmă e tot la fel de om și tot în aceeași școală a fost antrenat și el și toți ceilalți, doar că are un alt rol în acest moment. 

Așa că, primul lucru pe care e esențial să-l faci în această situație este să faci alinierea.


Antreprenorul, fiecare manager sau fiecare responsabil în parte e nevoie să treacă printr-un proces de aliniere, să clarifice rezultatele, ce decizii vor lua, ce așteptări are antreprenorul de la manageri, ce așteptări au managerii de la antreprenor, care e obiceiul de comunicare, vă întâlniți săptămânal, vă trimiteți un raport, fiecare să știe clar și specific de ce are nevoie de la celălalt sau nu, de ce resurse are nevoie și așa mai departe.


Am avut situații în care, am avut demisii pe masă, demisii de la oameni de bază din businessuri mari, cu o miză mare, iar după ce am făcut alinierea, majoritatea n-au mai plecat, pentru că problema reală nu era că nu se mai potrivesc și că nu mai pot să facă treabă bună împreună, ci că nu erau în aceeași lume.

Ascultă podcast-ul complet aici: https://spoti.fi/3C8r3CG 

Distribuie articolul:

Hai în comunitatea Wiseleader

Vrei să lucrezi cu Diana Crișan o zi pentru dublarea productivității?

Te așteptăm la sprintul Dublează-ți productivitatea, dublează-ți REZULTATELE

10 iunie 2023

Te-ar putea interesa și următoarele articole

Planificarea anuală / trimestrială