Unui performer trebuie să îi fie foarte clară viziunea. Pentru că acesta nu vine și nu se simte atras de un antreprenor care nu are claritate asupra viziunii. E pur și simplu ca și cum te-ai duce pe stradă și când cineva este atât de ancorat în viziunea lui și e pur și simplu în zona aceea inspirațională, parcă te atrage, parcă vrei să mergi să discuți cu el, să descoperi despre ce e vorba, cum e viziunea, dacă poți să contribui, să vezi dacă poți să iei ceva exemple, exact așa este și în viața reală. Este esențial și în discursul cu cel care vine către tine, ca să știi cum să discuți cu el.
Apoi, e important să știi cum vrei să lucrezi, ce vrei să faci tu, ce vrei să facă celălalt, ce decizii ia. Și apropo, partea cu deciziile este de asemenea esențială, fapt care mi s-a confirmat în mod repetat în ultimul an.
Sunt foarte mulți manageri care deleagă rezultate, au ajuns la nivelul acesta, până nu de mult nu știam să facem asta, acum am învățat cumva că e bine să delegi rezultate, am învățat cum se face, doar că, uităm de o nuanță care e capabilă să strice tot.
De exemplu, tu ești responsabil de acest rezultat, dar cine ce decizii ia? Problema cea mai mare azi, este că managerul predă rezultatul, dar nu predă și decizia. Și cumva el se așteaptă ca celălalt, performerul să vină cu rezultatul, dar deciziile tot el să le ia. Cum poate să fie un performer responsabil de rezultat dacă nu ați clarificat și spațiul acesta de luare a deciziilor?
De ce ar mai veni un performer, dacă tu nu-i dai spațiu să se manifeste, până la urmă care e scopul performerului, nu să vină să-ți aducă și input-ul lui?! Pentru că el poate să aducă rezultate, îi dai contextul, îi dai obiectivul și-l lași să-și facă treaba.
Problema asta o întâlnesc aproape în fiecare business cu care încep să lucrez, structura decizională nu e clarificată, pur și simplu, când întreb “Voi știți ce rezultate trebuie să aducă fiecare?” în majoritatea cazurilor răspunsul este “Nu!”.
Dar să zicem că am bifat acest pas și avem lista de rezultate pe care trebuie să le aducă fiecare. Cele mai mari conflicte, tensiuni, cele mai multe momente în care ajungem la neperformanță vin din cauza faptului că nu este clarificată structura decizională.
Ceea ce e nevoie să faci aici este să te pui jos și să vezi, pentru obiectivele acestea, de ce resurse dispui, ce decizii iei tu pe rolul performerului, din rolul tău de lider, ce decizii are el spațiu să ia 100%, că doar de asta îl angajezi, nu?! Ca să poată să facă treabă. Și ce decizii luați împreună?
E foarte simplu, e basic, dar nu suntem obișnuiți să facem treaba asta. Dacă ar fi să rezum ce e necesar să ofere antreprenorul performerului este așa:
- claritate asupra viziunii;
- spațiu să ia decizii și o infrastructură astfel încât să se poată manifesta. Pentru că dacă nu poate să se manifeste, o să plece, pentru că nu o să stea degeaba, sunt multe viziuni la care poate să contribuie și pe care le poate servi.
- munca în echipă. Să-i fie foarte clar cum poate să contribuie. Și când zic asta, mă refer la: “haide să ne punem jos și să vedem cum putem să contribuim fiecare din rolul lui, pentru viziunea asta, cum ne bucurăm de rezultate împreună, cum se vede și cum vedem că noi construim cărămidă cu cărămidă la ceva mai mare decât noi.”
Un performer dacă nu simte claritate asupra viziunii, nu are infrastructură și spațiu de decizii, nu simte că aparține unui trib și nu-și vede semnificația prin care contribuie și el, nu stă!
Ori nu vine, ori dacă vine, pleacă repede!