Cum delegăm eficient?

Pentru mulți lideri, delegarea se simte ca ceva ce știu că ar trebui să facă, dar nu fac. Iar când intră în delegare, cel mai des se opresc la abdicare.

E unul dintre cele mai abordate subiecte în ședințele cu clienții și cu siguranță, una dintre cele mai importante abilități ale unui manager.

La început, habar nu aveam să deleg. Abdicam, uitam de deadline-uri, mă așteptam să îmi citească gândurile legat de așteptări, presupuneam că e clar și că o să facă așa cum îmi imaginez eu.

👉 În timp, am învățat să deleg eficient și mi-am făcut un checklist pentru a mă antrena:

1️⃣ Spune concret care e 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥 care vrei să fie livrat. Comunică specific așteptările, detaliile, specificațiile despre resursele pe care le are la dispoziție persoana căruia îi delegi. Dar fii specific.

2️⃣ Setează deadline. Fără el e greu să lucrezi în echipă, unde sunt multe dependențe, mai ales unde treaba unui coleg poate depinde de treaba altuia, pentru că nu ai predictibilitate. Dacă fiecare își face treaba în timp util, sistemul funcționează și lucrurile decurg mult mai cursiv.

3️⃣ Transmite 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̗𝐚 𝐝𝐞𝐚𝐝𝐥𝐢𝐧𝐞-𝐮𝐥𝐮𝐢. Dacă e urgent, comunică acest lucru pentru că în timp veți ajunge la același nivel de prioritizare a lucrurilor pentru business. Spune inclusiv ce consecințe ar fi dacă nu se întâmplă la timp, ca să se înțeleagă importanța task-ului.

4️⃣ 𝐕𝐚𝐥𝐢𝐝𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬̗𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐢𝐫𝐦𝐚̆. Întreabă dacă e potrivit deadline-ul pentru el, ai nevoie și de confirmarea lui. E important să își asume și să îți confirme.

5️⃣ 𝐒𝐞𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐡𝐞𝐜𝐤𝐩𝐨𝐢𝐧𝐭-𝐮𝐫𝐢. Setează rapoarte, întâlniri, mesaje care să te ajute să vezi progresul task-ului, pe parcursul timpului de la delegare la deadline. Cu cât miza e mai mare, cu atât checkpoint-urile devin esențiale.

6️⃣ 𝐑𝐨𝐚𝐠𝐚̆-𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐮𝐦𝐚𝐫𝐢𝐳𝐞𝐳𝐞. Îl rogi să îți spună ce a înțeles că ai delegat, să te asiguri că ai zis suficient de specific și că ai comunicat clar.

7️⃣ 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐞 𝐞𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐝𝐞𝐥𝐞𝐠𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢. Când ai task-uri importante, scrie delegarea într-un email, ca să te asiguri că rămân toate detaliile necesare scrise.

Printează-ți checklist-ul și antrenează-te pe el zilnic, timp de două săptămâni, până vezi primele rezultate. Iar dacă ai întrebări specifice, despre unul dintre pașii din delegare, scrie un comentariu mai jos și clarificăm cu drag.

Pentru wiseleader-ul din tine,

Diana 

PS: dacă îți dorești să primești gratuit, mai multe tehnici și metode validate de antreprenori de succes, te invit să te alături comunității Wiseleader: 

Distribuie articolul:

Hai în comunitatea Wiseleader

Vrei să lucrezi cu Diana Crișan o zi pentru dublarea productivității?

Te așteptăm la sprintul Dublează-ți productivitatea, dublează-ți REZULTATELE

10 iunie 2023

Te-ar putea interesa și următoarele articole

Planificarea anuală / trimestrială