Cum Să Blochezi Creșterea Afacerii Tale Prin KPI │ 10 Greșeli De Știut & Evitat

Dragă Wiseleader, știi că îmi place tare mult să schimb gândiri, contexte, perspective. Atunci când vreau să ies dintr-un blocaj mental, ies la o plimbare sau pur și simplu schimb unghiul din care mă uit în cameră. Asta mă ajută să schimb perspectiva, să fac noi sinapse, să vin cu soluții noi și să gândesc diferit.

Asta te invit și pe tine să faci astăzi. Nu, nu vreau să blochezi creșterea afacerii tale – dar știu că al tău creier e muuult mai priceput să găsească probleme decât soluții. Așa e programat. Așa a reușit să supraviețuiască și să evolueze în zeci de mii de ani.

De aceea poate ai să observi că îți este infinit mai ușor să descoperi cum să îți distrugi business-ul, căsnicia, sănătatea – decât să le construiești. Acest proces de gândire se numește inversion thinking (sau gândire inversă) și îți folosește abilitatea înnăscută de a identifica rapid probleme… pentru ca apoi să vezi mult mai ușor soluțiile.

În acest articol îți vorbesc despre 10 moduri prin care poți să blochezi creșterea afacerii tale prin KPI. Stai până la sfârșit pentru că am inversat toate aceste probleme și ți-am pregătit o listă cu soluțiile care te vor ajuta să îți crești business-ul și performanța.

Regula #1: Consumă MULTĂ informație, nu implementa nimic

Cea mai eficientă cale să blochezi creșterea afacerii tale este să consumi cât mai mult conținut educativ, dar fără să implementezi nimic. Participă la întâlnirea lunară a comunității Wiseleader despre KPI, citește cât mai multe cărți, înscrie-te la cât mai multe cursuri, evenimente și conferințe, dar nu schimba nimic în business. Stagnarea afacerii e aproape garantată.

Sigur, ar fi mult mai bine să mergi la un singur curs, să participi la o singură întâlnire, să citești o singură carte – dar să implementezi ceva din fiecare.

Regula #2: NU folosi KPI în business

Dacă implementezi corect KPI, performanța devine măsurabilă și îți este mult mai simplu să crești nivelul de performanță (și business-ul odată cu el). 

Ca să blochezi creșterea afacerii tale este esențial să nu implementezi niciun fel de KPI strategic.

Regula #3: Speră la ce e mai bun

Nu îți seta un obiectiv principal de profit și cifră de afaceri – și în niciun caz nu stabili obiective strategice pe an, trimestru sau lună. Doar muncește mult și speră la tot ce e mai bun.

Fără obiective, e ca și cum ai trage la țintă legat la ochi. Doar așa poți continua să blochezi creșterea afacerii tale în timp ce depui maximul de efort și păstrezi iluzia progresului.

Regula #4: Implementează cât mai mulți KPI 

Dacă totuși decizi să implementezi KPI, asigură-te că introduci cât mai mulți. Atenție: NU îi lega nici de obiectivul strategic de business, nici de strategie! 

Vrei să lucrezi cât mai mult și să obții rezultate cât mai mici. Altfel, dacă selectezi strategic un număr limitat de KPI care sunt corelați la obiectivul de business, s-ar putea ca afacerea să facă pași importanți spre creștere.

Regula #5: Măsoară tot ce e de măsurat 

Pune KPI pe tot ce se poate: procentul de angajați mulțumiți de beneficii, numărul de căsătorii dintre colegi, cifra de afaceri a competitorilor, etc. Cu cât mai mult haos, cu atât mai bine.

Scopul este să muncești cât mai mult și nu să filtrezi esența după criterii clare. Iar atunci când ai o decizie importantă de luat, pierde-te în marea de date și informații. 

Regula #6: Acceptă și tolerează greșelile 

Dacă un angajat deviază de la obiectivul de performanță, trece rapid cu vederea și nu aplica vreo consecință. Regulile sunt făcute ca să fie încălcate! Iar business-ul va bate garantat pasul pe loc dacă setezi cât mai jos standardul de performanță.

Regula #7: Ignoră KPI 

Dacă ai stabilit câțiva KPI strategici în business, asigură-te că:

 1. Nu există un responsabil pentru fiecare KPI
 2. și nici nu îi măsoară nimeni 

Ai să observi că implementați astfel, KPI sunt doar o mare bătaie de cap care nu ajută pe nimeni. Așa că mai bine renunți rapid la ei.

Regula #8: Lasă raportarea la voia întâmplării 

Nu seta un mod clar prin care angajații să îți raporteze statusul celor mai importanți KPI. Nu. Lasă problemele să se adune și întreabă-i după 2-3 luni ce mai fac. Sau fii imprevizibil! Intră peste ei în birou și întreabă-i de ultimele cifre. O altă variantă este să discuți despre progres în pauzele de cafea sau la întâlnirile cu echipa din afara programului.

Fă din raportare un proces fluid, neclar și plin de surprize. Asta va ajuta enorm la blocarea creșterii de business.

Regula #9: Setează KPI cu intenții greșite

În loc să implementezi KPI în business ca să ai control asupra deciziilor strategice care îți cresc afacerea, pleacă la drum din toate motivele greșite: ca să ai mai mult control asupra angajaților (doar de dragul de a avea control), ca să vezi pe cine să mai concediezi, ca să faci topuri inutile ale proceselor, serviciilor, procedurilor interne, etc.

Regula #10: Acționează de mâine 

Să zicem că un angajat nu și-a atins în mod repetat KPI-ul de performanță pe care l-ați setat împreună. Soluția e clară: trebuie să-l concediezi. Ei bine, nu acționa de azi. Așteaptă până mâine. Și mâine mai amână o zi. Și tot așa.

GARANTAT îți blochezi creșterea afacerii evitând să acționezi în timp util, chiar și când vezi soluția!

Acum că am identificat rapid potențialele probleme, hai să trecem și prin lista de soluții (pe care am pus-o mult mai rapid în lumină):

 • Soluția #1: Învață, implementează. Învață, implementează. Învață, implementează.
 • Soluția #2: Implementează KPI iar creșterea ta de business va fi deblocată
 • Soluția #3: Setează-ți obiective strategice de cifră de afaceri și de profit – pe care mai apoi să le împarți în obiective anuale, trimestriale și lunare
 • Soluția #4: Implementează doar acei KPI care te ajută să îți atingi obiectivul de business
 • Soluția #5: Măsoară doar numerele care contează în imaginea de ansamblu
 • Soluția #6: Aplică consecințele cu curaj
 • Soluția #7: Fiecare KPI are un responsabil și este măsurat
 • Soluția #8: Stabilește un mod clar de raportare a KPI-urilor
 • Soluția #9: Setează KPI cu intenții sănătoase de business
 • Soluția #10: Acționează ACUM și vino la KPI Mastery

Te invit la KPI Mastery

KPI Mastery este un sprint de grup în care setăm împreună cei mai importanți KPI pentru afacerea ta. Lucrăm 8 ore intensive, live și online. Și pentru că vreau să îți ofer cât mai mult din atenția mea, am decis să limităm locurile la 30 de participanți. Rezervările au loc pe principiul primul venit, primul servit, iar înscrierea se face pe această pagină.

Am făcut și o ofertă de Early Bird ce vine cu o reducere de 351€. Acum, când scriu acest articol, au mai rămas 2 locuri la cel mai bun preț. Click pe pagina de înscriere să descoperi dacă mai sunt locuri.

Cum te ajută participarea la KPI Mastery

La finalul zilei de sprint, vei avea setate:

 • Obiectivul strategic pe Q4 
 • KPI-ul strategic pentru obiectivul strategic anual
 • KPI-ul strategic pe Q4
 • Harta implementării pas-cu-pas a KPI pentru 2 roluri din firmă
 • Plan de implementare & optimizare KPI pentru următoarele 3 luni

Bagajul de instrumente gata de aplicat cu care mi-am propus să pleci de la sprint:

 • Afli diferența dintre rol, responsabilități, KPI, obiectiv și acțiuni. Cum să jonglezi strategic cu toate
 • Descoperi top greșeli care sabotează performanța regăsite în 150+ afaceri în implementarea KPI-urilor (ca să știi ce să eviți)
 • Îți ofer harta implementării oricărui KPI
 • Descoperi procesul de setare a obiectivelor de business: cifra de afaceri, profit și obiectiv strategic pe an
 • Pleci cu strategii testate și validate în 150+ business-uri pentru implementarea sănătoasă de KPI

Iată cum va arăta business-ul tău după ce implementezi tehnicile și strategiile luate din sprint:

 • Ai control fără micromanagement și mai mult timp pentru tine
 • Iei decizii pe bază de numere, deci scazi nivelul de stres
 • Consecințele devin clare, iar performanța crește
 • Angajații devin responsabili, iar rezultatele vizibile
 • Faci concedieri ușoare și fără mustrări de conștiință, iar resursele firmei sunt salvate
 • Ai o echipă de angajați autonomi, iar performerii sunt fericiți să rămână în business
 • Rezultate devin predictibile și nu sunt un accident fericit
 • Fiecare job devine predictibil, ceea ce ajută echipa să se relaxeze și să performeze
 • KPI sunt legați de strategie, iar creșterea de business devine inevitabilă

Atenție: KPI Mastery nu e un alt curs în care înveți, ci e un context în care lucrezi la transformare. Dacă ți se potrivește, dacă vrei cu adevărat să te apuci de treabă și dacă business-ul tău ar beneficia de implementarea KPI, te invit să îți rezervi un loc la KPI Mastery.

Ai aici link-ul cu toate detaliile.

Ca de obicei, îți doresc decizii înțelepte care să îți aducă rezultate excepționale!

Distribuie articolul:

Hai în comunitatea Wiseleader

Vrei să lucrezi cu Diana Crișan o zi pentru dublarea productivității?

Te așteptăm la sprintul Dublează-ți productivitatea, dublează-ți REZULTATELE

10 iunie 2023

Te-ar putea interesa și următoarele articole

Planificarea anuală / trimestrială