Hai să vorbim deschis despre acel ceva despre care mulți nu vorbesc.
E ușor să fii antreprenor? Ai mai mult timp și mai mulți bani după semnarea actelor de înființare a firmei?
Hmmm. Păi cum să zic ca să nu sune brut?
Sexy e. E sexy, pentru unii dintre noi, să fii antreprenor.
Aparent, faci ce vrei tu pentru că nu mai ai șef, ai mai mult timp pentru că tu decizi ce faci cu el, câștigi mai mult pentru că nu mai câștigi pentru alții, ci pentru tine, faci ce vrei pentru că e business-ul tău, impui propriile reguli pentru că ești șef, angajezi oameni și ei lucrează pentru tine.
Ah… ai statut, acces la mai multe resurse și libertate să îți aduci viziunea ta în realitate (daca îți dorești ceva mai mult de bani).
Dar, prea puțini vorbesc de costurile pe care le iei la pachet cu antreprenoriatul. Se vinde continuu fantezia antreprenorului care stă pe plajă relaxat și care primește bani în cont în timp ce echipa lucrează pentru el și se vorbește prea puțin despre costurile pe care le luăm o dată cu semnarea actelor și asumarea rolului de antreprenor.
Din păcate, antreprenoriatul e printre puținele domenii care îți permit să profesezi fără să faci o școală înainte. Și dacă mă uit la statisticile din România, care ne arată că 0,2% din firme încasează 52% din banii economiei, e clar că suntem corigenți și repetenți mulți, din acest rol.
Și e normal. Nu ne-am născut antreprenori (chiar dacă unii cred asta). Poți să ai înclinație spre asta, poți să ai intuiție și anumite abilități potrivite pentru acest rol, dar nu e suficient. Ai nevoie de pregătire. Și pentru că asta nu e, în majoritatea cazurilor, costurile sunt foarte mari.
Și îți zic doar câteva din ele.
Din momentul în care ai semnat actele firmei, ai semnat, că la pachet cu plusurile de mai sus, iei și următoarele:
În primii ani o să lucrezi mai mult decât lucrai înainte pentru că ai de construit mult, pentru că vei fi singur în prima parte, pentru că e nevoie să aduci vânzări și așa mai departe.
O să pierzi timp, energie și bani. Unii spun că sunt lecții de viață. Sigur că da. Sunt lecții de viață, dar dacă te pregăteai puțin înainte, aceste lecții puteau să nu te coste așa de mult. Așa că, vei învăța să înoți aruncat în lac. E ușor? Nu. Doare, tare. Dar, s-ar putea să și mori înecat. Căci 9 din 10 firme dau faliment în primii 2 ani, corect?
Bani? În primii ani o să investești o grămadă: în business, dar mai ales în tine ca să înveți cum Doamne iartă-mă se conduce acest business. Tu o să zici că ai în valori educația și că ești un lider care investește în el. Adevărul e, că în primii ani înveți ce ar fi fost normal să știi înainte să începi business-ul. Și da, ai în valori educația dacă faci asta.
O să te atașezi de oameni la început și va fi greu, foarte greu să concediezi pe cineva. Probabil, o să ai cel puțin o persoană care nu mai performează, care știi că ar fi bine să plece, pe care o vei ține suficient timp în care business-ul să sufere. De ce? Pentru că vei vrea să fii un lider bun, care ajută oamenii, vei vrea aprecierea lor și vei fi dispus să aduci bani de acasă dacă e nevoie pentru asta.
O să ai momente în care cashflow-ul nu arată optimist și va fi nevoie să decizi ce faci cu banii pe care i-ai alocat pentru ceva personal/familie: îi lași acolo sau îi aduci în business să plătești taxele? Și nu, uneori nu sunt decizii ușoare.
Business-ul o să fie ca un copil mic în primii ani. Are nevoie de tine maximă pentru a supraviețui.
O să te țină mult în operațional și o să îți consume mult timp. Imaginează-ți să ai și un copil acasă în același timp. Sau o viață pe care vrei să o trăiești și pe lângă business. Nu e ușor. Se duc zilele și lunile și tu nu ai timp suficient “să fii echilibrat”.
O să ai momente în care nu îți e clară viziunea. O să te simți demotivat și echipa ta o să aștepte să le zici ceva clar ca să aducă rezultate. Ție o să îți vină să închizi business-ul în acele momente și să te duci în lume, că e prea multă presiune. Ei nu înțeleg că nu e despre viziunea business-ului. E despre decizii care îți schimbă traiectoria vieții tale cu totul, de fiecare dată când clarifici viziunea.
O să angajezi oameni, o să aduci manageri să te elibereze din operațional și ghici ce? Probabil o dată cu primele recrutări o să fii și mai ocupat pentru că “incompetenții” nu o să reușească să facă veci ca tine ce au de făcut. Și faptul că pierzi controlul o să te facă să fii și mai prezent și mai frustrat. Și e normal. Nu te-a învățat nimeni cum poți să ai un control sănătos și eficient al performanței cu acești oameni.
O să vină criza. Internă sau externă. Și e posibil, fără să îți dai seama, să iei toată presiunea rezultatelor pe umerii tăi. Va fi greu. E nevoie să te redresezi rapid ca lider și să reacționezi înțelept. Uneori va fi nevoie să concediezi oameni, alteori vei fi obosit și încărcat, dar vei alege să pari bine, ca să nu destabilizezi echipa. Sau poate, va fi nevoie să numeri banii zilnic și să vezi cum îi gestionezi ca să nu închideți.
Ieșitul din operațional. Nu. Nu poți să faci asta în 3 luni. Nu te mai lăsa prostit de cei care vând asta.
Și multe altele.
Să nu mă înțelegi greșit. Iubesc să fiu antreprenor, iubesc antreprenoriatul. Dar nu mai suport să văd cât de mult se promovează doar plusurile, cum se creează fantezia și cum vine la pachet dezamăgirea și depresia multora.
Și știi cum zic psihologii? Cu cât fantezia e mai mare, cu atât dezamăgirea e mai mare.
Promit. Poți să faci business din inspirație, poți să ai o viață care să îți bucure sufletul făcând business. Doar că e nevoie să faci diferit lucrurile.
E nevoie să renunți la “mă descurc orice ar fi” și la “găsesc eu o soluție în orice situație” și să fii mai înțelept. Dar, SE POATE.
Diana