Probabil cea mai mare durere ascunsă a antreprenorului român

Care e cea mai mare durere a antreprenorului român? 

Mă întreabă Mădălina Vasiu de la Thinking Made Visible în podcastul realizat împreună.

Una dintre cele mai mari dureri pe care un antreprenor le are e sentimentul de singurătate. Pe mulți antreprenori îi găsesc cu acest gând. Se simt singuri, chiar și cei care au 100 de angajați, 200, poate și mai mulți. Simt că nu sunt ascultați, că nu au cu cine să lucreze, că nu primesc apreciere, că nu mai știu ce să facă și ce soluții să aducă, fiindcă ajung la aceleași rezultate.

Cu toate astea, el, antreprenorul, încă crede în viziunea lui, deși e epuizat. Aleargă continuu și la finalul zilei, nu-și mai dă seama de unde să-și ia semnificația și aprecierea.

Sincer… ce am observat în ultimii 10 ani de muncă în zona antreprenorială, este că lipsește partea de vulnerabilitate în echipă, curajul de a spune sunt și eu om, nu știu acum. 

De prea puține ori văd antreprenori care au curajul să adune echipa și să admită că are nevoie de ajutor uneori sau de spațiu și timp să se gândească la soluții. De prea puține ori văd antreprenori care au maturitatea să meargă și să spună în mijlocul echipei “da, am luat decizia asta și nu a fost cea mai potrivită. Data viitoare o să fac în acest mod”.

Ba mai mult, aud uneori replici de genul “nu le spune că ai greșit sau că nu știi, pentru că te mănâncă de viu. Oricum tu știi mai bine”.

Și apoi se miră și se frustrează că de ce oamenii nu sunt asumați, nu își recunosc greșelile și nu sunt focusați să le îndrepte și nu au rezultate.  

Nu, nu este despre a te victimiza. Nicidecum. Dimpotrivă, este despre asumare și despre a gestiona situațiile de genul ca fiind o normalitate. Greșeala și neputința fac și ele parte din normalul nostru. Să știi să te împrietenești cu greșeala și să o folosești strategic e minunat. 

Îți doresc să ai curajul să te duci în sălbăticia vulnerabilității. Să îți înveți oamenii din echipă să fie vulnerabili, să aibă curajul să spună când nu știu sau îi depășește un proiect, să aibă curajul să ceară ajutorul fără să le fie frică de eticheta de incompetenți, să lucrați cu adevărat în echipă. 

Iar dacă ți se pare interesant subiectul, scrie-ne, și revenim cu exerciții/antrenamente specifice pentru a crește vulnerabilitatea în echipa ta.

Pentru wiseleader-ul curajos din tine, 

Diana

PS: dacă vrei să asculți întregul podcast îl găsești aici:

📌 Spotify –

📌 Apple Podcast –

Distribuie articolul:

Hai în comunitatea Wiseleader

Vrei să lucrezi cu Diana Crișan o zi pentru dublarea productivității?

Te așteptăm la sprintul Dublează-ți productivitatea, dublează-ți REZULTATELE

10 iunie 2023

Te-ar putea interesa și următoarele articole

Planificarea anuală / trimestrială