Minusurile creșterii și cei 3 piloni ai transformării

2 răceli într-o lună. Nu am mai bifat asta de când eram copil. 

Și, da. Am deschis “cutia Pandorei”.

La finalul anului trecut am lucrat cu mine și mi-am pus intenția să contribui la un cu totul alt nivel în următoarea perioadă. Se pare că am grăit clar, pentru că am intrat într-o zonă de creștere puternică.

Probabil m-ai mai auzit spunând de cei 3 piloni pe care lucrez alături de clienții nostri, pentru transformarea pe care vrem să o bifeze în viața lor și pentru libertatea pe care vor să o dobândească în businessurile lor:

  • Mindset (inclusiv emoțional, evident)
  • Antrenarea abilităților
  • Implementarea unei infrastructuri noi 

Evident, trec prin aceeași piloni și eu, și noi ca și echipă. De la începutul anului lucrez pe emoțional și pe mindset bine de tot. Și oricât am încercat să lucrez și la infrastructură și să antrenez abilități, parcă focusul, majoritar, tot aici se duce. Și e normal, până nu rezolv primul pilon, nu pot să îi fac pe ceilalți doi într-un mod eficient.

E ușor? Nu, evident! (și aici îmi vin în minte toate expresiile de văitat învățate de la toți strămoșii).

Nu e ușor (pentru că îți scriu asta cu baxul de șervețele lângă mine și cu ceaiurile minune). 

Am scos “de sub preș”, una dintre cele mai mari frici. Au ieșit “demonii” dansând prin casă. Săptămâna trecută, simțeam că mi-au înnebunit gândurile. E ca și cum ar fi venit la tine musafiri, nepoftiți, care ți-ar spune că au nevoie să stea o săptămână în casa ta. Tu nu erai pregătit, nici mental, nici fizic, aveai alte planuri și îi auzi pe toți cum aleargă prin casă, cer de mâncare, râd, se distrează, că doar ei sunt în vacanță, tu ești intrusul care nu se știe distra. Și parcă nu mai înțelegi nimic. Na, așa era haosul din mintea mea, doar că musafirii “nepoftiți” erau gândurile mele, fricile mele. 

Nu e problemă. Am început să dansez și eu cu ele. Lucrez cu mine. Fac coaching, meditații, plimbări prin natură, discuții pentru suflet etc. Fac tot ce știu eu să rearanjez puzzle-ul.

De asta am răcit în ultima lună de 2 ori. Pentru că atunci când se reașază informația în tine, când treci la următorul nivel de energie, răceala e unul dintre simptomele posibile. Corpul curăță. Și e un semn bun pentru mine, știu că sunt pe drumul meu.

Dar nu. Nu e ușor. 

Aici e momentul din proces în care și clienții mei:

  • Au percepția că haosul e și mai mare acum, când lucrează cu mine. Că au venit să clarifice și parcă nu mai înțeleg nimic. Și eu le spun. Acesta e începutul. E nevoie să demolăm, ca să construim. 
  • Au tendința să se retragă puțin. Și e normal. E un moment în care te duci să te conectezi cu tine. De acolo ai puterea să refaci puzzle-ul. Să pregătești mindset-ul la următorul nivel. 
  • Încep să ceară soluții din afară. Și se supără pe mine dacă nu le ofer eu soluția, dacă nu mă duc să fac în locul lor. Pentru că asta se întâmplă când ai haos în tine, dacă nu ești obișnuit să aduci tu claritate – cauți bagheta magică. 
  • Încep să se gândească dacă acest proces e chiar ce au nevoie. Și asta e la fel de normal. Creierul e obișnuit cu “vechiul normal”. Evident că el îți transmite semnale de: “Măi, ești nebun? Dar nu îți e bine acolo unde simți siguranță și unde știi ce ai de făcut? Ce te apucă?”. Și până nu aduci claritate asupra noului normal, îți e ușor să te duci înapoi, cu toate că mental tu îți dorești schimbarea. 
  • Forțează. Vor să implementeze infrastructura, pentru că aceea cred că e bagheta magică. Și dacă stăm să lucrăm pe mindset, uneori li se pare că “pierdem timpul”. Dar nu conștientizează că infrastructura, sistemul de management, nu funcționează acolo unde echipa nu e pregătită. Sigur nu la potențialul maxim. 

Așa că, am să las un mesaj pentru mine și pentru cel care trece printr-un proces profund de creștere:

    “Ai încredere că ești pe drumul tău. Lasă-te condus de proces. Fii curajos să te îndrepți spre noul normal, să transformi anumite percepții. Dar nu pune presiune. Fii blând cu tine. Lucrurile se vor așeza exact cum ai nevoie, când ai nevoie. 

    Vei fi mai aproape de tine, mai aproape de sinele autentic. Și când faci un pas mai aproape de tine, contribuția pe care poți să o aduci în lume este și mai mare. Nu te speria că pierzi ceva important. Ți-a servit suficient. E momentul să îmbrățișezi ce urmează, acel nivel care e cu adevărat important pentru tine, cel de azi. Și ai suficiente resurse să îți vezi darurile și să faci acest pas.”

PS: am scris această postare pentru că vreau să vedem atât plusurile, cât și minusurile creșterii. Oamenii ajung la mine pentru că își doresc nespus rezultatele la care putem să ajungem, dar nu sunt dispuși, de multe ori, să își asume minusurile. Și nu e un proces ușor. E cu semnificație și cu multe rezultate, dar provocator. Mie îmi place performanța, așa că, procesele și contextele pe care le ofer sunt profunde, cu urmări faine pe termen lung, dar cu un cost de energie pe termen scurt. Vrei să intri în acest proces? Asta doar tu știi 🙂

PPS: echipa mea lucrează în tandem. Acest trimestru fiecare persoană lucrează în coaching pe cel mai mare blocaj în raport cu obiectivele pe care ni le-am setat. Nu sunt singura care lucrează la primul pilon 🙂 

Distribuie articolul:

Hai în comunitatea Wiseleader

Vrei să lucrezi cu Diana Crișan o zi pentru dublarea productivității?

Te așteptăm la sprintul Dublează-ți productivitatea, dublează-ți REZULTATELE

10 iunie 2023

Te-ar putea interesa și următoarele articole

Planificarea anuală / trimestrială